Proč nevěřím Bitcoinu a jiným kryptoměnám

proč nevěřím Bitcoinu

Povahou jsem geek´. Vždy rád sleduji novinky, ale málokdy jsem early adopter. Ani fanda top modelů. Třeba u telefonu mi stačí že umí telefonovat, obstojně fotit, mohu přes něj na internet. A že mobil není zrovna TOP mě netrápí. To píši na úvod tohoto článku. O Bitcoinu a kryptoměnách jsem slyšel určitě dřív než většina populace, ale nikdy jsem nedospěl k rozhodnutí si některou pořídit. Je mi jasné, že mé okolí hlavně na Twitteru číší nadšením z BTC. A tento článek je může popudit. Ale svůj názor zde musím sdělit a třeba mě někdo přesvědčí k změně názoru.

Plně chápu ekonomické argumenty proč BTC má být tak úžasný. Sledovaní ekonomiky je můj koníček již desítky let, takže jsem ty argumenty novodobých propagátorů kryptoměny nemusel studovat.

Osobně si ale myslím, že BTC je ponzi systém, který zatím jede. Ale nemusí tomu tak být. Velkou část vlastní pár jedinců, další nemalou část lidé kteří nemají v plánu hned tak BTC prodávat protože na něm chtějí zbohatnout. Takže je jasné, že nabídka je v této chvíli menší než poptávka, takže cena roste, ale co se stane až se něco ve světě stane. Spadne to. A klidně to může být vysoká inflace. Která se na nás hrne. Nadšenci do BTC zrovna inflací rádi zmiňují, že v BTC ji přečkají a ještě vydělají. Ale dokáži si představit situaci, kdy díky inflaci, green dealu lidem začnou chybět peníze a začnou své BTC prodávat, aby nepřišli o svůj standart a zrovna v tu chvíli ta hodnota BTC může začít povážlivě padat.

Další oblíbený argument nadšenců do BTC je že si tak šetří na důchod, nebo FIRE život v budoucí světové měně. Pominu-li fakt že za deset dvacet let se může objevit cokoliv jiného, tak současní mladí nemůžou počítat s tím že generace po nich bude chtít platit jejich důchody dobrovolným nákupem jejich předražených “aktiv” (BTC) to by museli být k tomu donuceni. My si taky nekupujeme některé modly našich dědečků. Některé sbírky známek byly taky hodnotné.

Někdo zase rád tvrdí, že do BTC šel ten či onen investor či miliardář. Ale jak investoři, tak miliardáři jdou do něčeho z důvodu maximalizovat zisk a BTC zrovna nějaký rok roste a nejspíš poroste tak proč by do něj nešli a když jej mají tak jej začnou propagovat jak všichni majitelé, protože je to v jejich zájmu.

Možná jsem jen pesimista, ale raději budu mít rodinné investice v akciích (podílech firem). Firmy něco vlastní, něco produkují. Než to mít v BTC či jiné úžasné kryptoměně. Možná si díky tomu nechám ujít možnost něco vydělat, ale já tomu opravdu nevěřím. A pochybuji že předchozí generace a budoucí generace si nechají beztrestně vzít svůj kapitál, který za svůj život budovali a budou vytvářet a přesunou je k lidem co si myslí že mají svou pravdu. To nemůže klapnout.

Nikoho od investice do BTC neodrazuji. Držím Vám všem palce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.