Taky jsem přišli o dodavatele energií

Taky jsem přišli o dodavatele energií

Psal jsem a sliboval pravidelné články, jenže přibily další starosti. Takže času ještě víc ubylo.

Jeden z problémů který jsme museli řešit je ten, že jsme přišli o dodavatele energií a spadli jsme k DPI dodavatelům. Plyn a elektřinu jsme měli od března 2021 od Skautské energie, tedy přesněji od Kolibřík energie, kteří Skautům dodávali. Cenu jsme měli fixovanou do konce roku 2022. Takže růst cen plynu a elektřiny, který jsem pozoroval nás nechával klidným. Myslím si že až na zlomek lidí nikdo netušil jak Bohemia Energy, nebo Kolibřík fungují. Ale pár dnů po krachu BE jsme se to dozvěděli.

Začal jsem horečně hledat možnost kde nově zafixovat energii. Jenomže všichni dodavatelé zákonitě zdražili ceníky. Což plně chápu. Ale co se mi nelíbilo je že většinou nabízeli jen 3 letý fix. Protože je dost pravděpodobný tento scénař.

Nakonec jsme tedy opět zůstali u Skautské energie a to jejich nabídky od Pražské plynárenské. A to z důvodu, že u skautů snad máme fix do konce roku 2022 tzn. cca 13 měsíců a pak se budeme rozhodovat co dál. Pokud bude Skautská energie chovat tak jak v minulosti, tak v létě budeme znát ceny na další dva roky a budeme mít dost času řešit případný přechod jinam, nebo u nich zůstat.

My jsme naštěstí od DPI nedostali šílené zálohy, protože spotřebu nám napočítali z jinačí spotřeby, než kterou reálně budeme mít a Kolibřík dle všeho vratí přeplatky. Takže nás čekají dražší zálohy, ale nic co by jsme nezvládli. Ale přemýšlel jsme jak by měl stát rychle pomoci lidem, kteří teď budou mít problémy a myslím si že jediná cesta je půjčit jim na nějaké výrazně vyšší zálohy, zaručila by se za to třeba Rozvojová banka. Půjčky by poskytly komerční banky a pak s klidnější hlavou by problém řešila nová vláda. Lidí kterým hrozí chudoba a exekuce bude obrovské množství. Nebude to problém jen lidí kteří jsou u DPI teď. Drahá energie doběhne časem všechny. Ne všichni fixovaní u správných dodavatelů uzavírali fix letos v létě. Některým fix končí třeba teď. Myslí si, že letošní vánoční sezóna v obchodech bude mnohem slabší než loni a jeden z důvodu bude to, že lidé budou muset peníze vydávat na velké zálohy za energie.

Doufám že se ceny za plyn, který je pro naši domácnost klíčový (vaření, teplá voda, topení kondenzačním kotlem)klesnou. Osobně si myslím, že hlavní zdražení je kvůli nátlaku Ruska na zprovoznění North Streamu 2 a prázdných zásobníků v západní Evropě a taky věřím že se Evropa vzpamatuje co se týče rychlosti v Green dealu a nebude ze dne na den uzavírat své elektrárny a těžbu plynu. Do toho bude promlouvat ještě větší tlak na rychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů a zateplování. Tzn. menší spotřebě plynu. (i když je pravda že nejlepší záložní zdroje energie jsou nejspíš plynové elektrárny)

Toto jsou mé úvahy, které nemusí vyjít a příští rok se budu bít do hlavy že jsem to nefixoval na tři roky. Ale možná taky ne. Uvidíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.