Moje akcie: Texas Roadhouse inc.

Akcie TexasRoadhouse

Tímto článkem by jsem chtěl rozjet sérií článku o akciích které mám ve svém portfoliu. Zmíním zde důvody proč jsem si je pořídil za kolik atd… . Aktuálně mám v portfoliu 5 akcií, což není ideální stav, ale protože do akcií neliju obrovské sumy, tak mi nějakou dobu trvá než našetřím nějakou částku,za kterou pak koupím titul. A protože Texasy (tak budu akcii nazývat dál v článku) mám v portfoliu nejkratší dobu, tak prvně budu psát o této akcii, protože jestli někdo hledá tip na akcie, tak raději bude hledat novější tip, než x let starý. I když zrovna u této firmy to bylo před několika lety stejné jak v dnešních dnech (vyjma covidové epizody). Ale pěkně popořádku

Texas Roadhouse inc. (TXRH)

Je dost pravděpodobné že Texas Roadhouse vůbec neznáte. Texas Roadhouse je restaurační řetězec který v drtivé většině působí v USA. Je to takový texaský MCDonald, akorát místo fastfoodových burgerů dělají (tedy podle obrázku usuzuji) hodně šťavnaté steaky, žebra, kvalitní hamburgery a další americké jídla. Posuďte sami viz jejich stránky. Důraz kladou na kvalitu a atmosféru, jak u zákazniků tak ve firmě u zaměstnanců. Mají otevřeno jen odpoledne a večer a do covid krize neměli ani obdobu mcdrive. Teď jej zavedli a myslím si že to po krizi nechají a pomůže jim to k ještě rychlejšímu růstu tržeb a zisků. Kromě svých provozoven mají ještě nějaké franchizy, ale ty jen okrajově a ještě zkoušejí jeden koncept fastfood bister. Který postupně taky nabírá na obrátkách.

Texas má celkem jasný konzervativní byznys model. Managment tlačí na rychlý růst celého řetězce a to se mi právě na Texasech líbí. S mixem nízké emise vydaných akcií, malým ale ne bezvýznamným zpětným odkupem akcií. Do nedávna byla firma bez dluhů. Čekám do budoucna i přes vyšší pořizovací cenu k P/E velké zisky. Já tuto akcii nakupoval v Covidově době za 45 dolarů, nebylo to dno, ale oproti ceně pár měsíců před tím to byla krásná cena.

Takto si TXRH vede v letech.

Pro porovnání s “podobnými” řetězci 2014 – 2019 v průměru

revenue

ticker , změna procentuálně v průměru za rok, vyjádřeno peněžně

MCD , -5,5% , 27.4b – 21 b

SBUX 9,6% 16.4b – 26.5b

TXRH 11.5% 1.58 b – 2.75b

YUM (KFC atd…) -25.3% 20.1b – 5.59b

DPZ (Dominos Pizza) 13.9% 1.99b – 3.61b

další metriky v procentech v průměru ročně

ticker , net income , EPS grow, Dividend grow, P/E (5.2020),

MCD 6.2%, 12%, 7.3%, 23.91

SBUX 13%, 17,4%, 23,4%, 27.1

TXRH 15.5%, 15.4%, 14.4%, 25.45

YUM -4.9%, 12.9%, 7.6%, 25.2

DPZ 21.4%, 30%, 22.3%, 32.41

MCD a YUM v poslední době nerostly tak rychle jak zbylé řetězce. Ve hře mi tedy zůstaly TXRH, DPZ a SBUX Jejich cena akcií za poslední roky vzrostla o stovky procent přesněji k dnešnímu dni TXRH 276%, DPZ 236%, SBUX 507%. DPZ během covidu zase tolik neklesla, protože pizza se rozvážela snad ještě víc než před krizí a úctyhodný růst SBUX a DPZ v posledních čtvrtletí zpomaloval.

Proč jsem zvolil TXRH místo DPZ a SBUX

TXRH během covidu objevil možnost prodávat připravené steaky pro rodiny. Nedávno se vyměnil šéf firmy, kdy původní šéf byl zakladatela odešel do důchodu, mladší má pořád stejnou touhu rychle růst. TXRH ladí i úplně jiný koncept fastfood restaurací, takže oproti SBUX mají kde růst i v USA. V rychlém sledu chtějí otevřít dalších 100 restaurací. (Ke konci roku 2019 jich měli 514 svých a 97 Franchiz drtivou většinu v USA) Takže někdy v budoucnu mohou expandovat do světa, ale to že jsou jen v USA beru jako plus, protože kdo ví jak dopadne mezi USA a Čínou.

Covid teď expanzi i zisky silně zastaví, ale já chci TXRH vlastnit až do důchodu a pak se uvidí, jestli ty akcie prodám a překlopím na dividendové aristokraty, nebo si je nechám, protože v té době může být dividenda hodně zajímavá.

Rizika u této firmy jsou minimalní mzdy a cena hovězího. I v USA byla minimální nezaměstnanost a platy rostly. A zrovna tyto firmy mají hodně zaměstnanců s minimálními platy. TXRH toto ale zvládl, zdražil menu a nepřišel o zákazniky.

Další info v čase o této akcii :

I když kupuji akcie za účelem dlouhodobého držení, tak jsem v listopadu udělal malý trade. TXRH jsem kupoval v 4/2020 za 45 dolarů. V listopadu po ohlášení úspěšných testů a schvalování vakcín na Covid šly akci neskutečně nahoru. Nahoru skočil i TXRH a šel přes 83 dolarů. Prodal jsem tedy můj dubnový nákup a čekal na pokles. Přišlo že ten růst byl přehnaný. Za pár dnů jsem koupil Texasy za 73 a tím pádem mám v portfoliu víc kusů, než jsem měl. Sice jsem nesplnil 3 letý test kvůli daním, ale akcie za 100 000,- letos neprodávám, takže danit tento obchod nebudu muset. A jsem rád že vlastním zase o trošku víc této společnosti. (listopad 2020)

Jak vidí růst firmy jiní si můžete přečíst například na Seekingalpha.com zde. (prosinec 2020)

2 komentářů

  1. Zajímavý tip. Je vidět, že sis investici pečlivě rozmyslel a načetl co nejvíc informací. Chybí mi informace o dividendě, jestli jsem to dohledal správně, tak tvůj dividendový výnos je nad tři procenta (3,2 %). Ve spojitosti s rostoucím byznysem a nízkým zadlužením je to pěkná akcie. Ale letošní tržby hodně ovlivní covid, takže předpokládám, že se to podepíše i na dividendě…

    1. Ahoj dividendu jsem nezmínil což je fakt, ale ona se procentuálně v současné době hodně mění. Takže by to byl stejně takový údaj skoro nic neříkající. Kdo che tak ji najde. Z mého pohledu jsem akcii koupil proti maximu o desítek procent levněji. Takže pokud nebude letos příští rok dividenda (dalších pět let dividenda) tak mi to vadit bude, ale pořád to nebude žádná tragedie. A protože původně jsem chtěl jet čistě value investování a ne GDI. Tak nejsem primárně psychicky nastavený na procentuální velikost dividendy. Protože pokud managment dokáže peníze dobře užít do expanze firmy, tak je to pro mě výhodnější, než danit dividendu,raději budu mít podíl ve větší zdravější firmě. Tím neříkám že mě dividenda netěší a dokonce u některých firem ji očekávám vysokou. Ale o tom se rozepíši hned u další mé akcie, kterou mám Hotely SOHO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.