Můj rok 2016

ja 2016

V úvodu mého reportu patří tato věta.

Nade vše miluji Haničku.

S kterou jsem již pět let a nelituji ani minuty, kterou jsme společně strávili. Je pro mně motorem, inspirací, motivací. I když ne vždy věří tomu co dělám, některé věci mi rozmlouvá. Člověk zpětnou vazbu potřebuje a alespoň si věci musím obhájit, minimálně v hlavě. Ona pomalu roste v korporátu i když spokojená v něm  není, já pořád v stejném zaměstnáni a víc rostu co se týče příjmu v živnosti.

Možná že to při následném čtení mého roku bude vypadat až moc idilicky, ale věřte, že to během roku nevypadalo jen vesele. Důvod byl ten, že jsem měl předloni autonehodu. Ta se šetřila a v létě bylo vše dořešeno.  Přišel jsem o řidičák a měl zaplatit větší pokutu. To že příjdu o řidičák byl celkem problém, ve své stávající práci jsem řidičák potřeboval. Naštěstí to dopadlo dobře. Zaměstnavatel mě přeřadil dočasně na jinou práci. A já se po vrácení řidičáku budu moci vrátit tam kde jsem několik let pracoval. Velmi moc si vážím toho co pro mě mí kolegové v práci dělají. Jak jsem neměl jistotu práce, tak jsem se díval po práci na ostravsku a byla to celkem bída, ještě vy chvíli kdy nemáte řidičák, mnoho pozic ji vyžaduje, obvzlášť u elektra.  Po tom co to dobře dopadlo s mou stávající práci utvrdilo v tom, že mám skvělou práci a když vedle toho buduji příjem ze stránek, tak jsem co se týče finanční stránky spokojený. Pokud si kladete otázku, zdali jsem neuvažoval jít čistě na živnost, tak to jsem zavrhnul, stránky ještě tolik nevydělávají, aby jsem byl spokojený živnostník  a hlavně ritmus práce, kontakt s kolegy, práce mimo počítač a mimo stránky taky. Takže zatím rozhodně ne.

Při nehodě jsem přišel o auto, takže část roku jsme s Haničkou jezdili s autem od Hanničiny mamky, což byla skvělá pomoc a na začátku roku jsme po úvahách zdali koupit opět ojeté auto, nebo jít do nového auta zvolili variantu koupit si poprvé v životě nové auto.  Než pořád řešit nějaké opravy. Nakonec jsme koupili Ford Focus Compi Sport 1.0 Ecoboost. Zaplatili akontaci a na část si vzali úvěr. Tím že měla ČSOB přes kterou jsme auto financovali akci, tak na úrocích za pět let zaplatíme +- tolik, kolik je sleva díky akce. Tzn. skoro nic nepřeplatíme. Při uzavírání smlouvy mi bankéřka nabízela i pojištění proti ztrátě zaměstnání, nebo budu déle nemocný. Tehdy jsem ještě netušil, že příjdu o řidičák, tak jsme hrdě tvrdil, že mám živnost, která případný výpadek nahradí. Ani jsem netušil, že za pár měsíců se budu bát o to že příjdu o práci.  Na druhou stranu jsem byl rád, že stránky vydělávají tolik, že pojistku nepotřebuji. To bylo v březnu.

naše nové auto

naše nové auto

Akontace za auto něco stála, v rodinném rozpočtu se objevila nová nemalá položka splátka za auto. Tzn. to, že jsme měli něco našetřeno se začalo rozplývat a já začal pociťovat, že jsem zase v dalším levelu krysích závodů.

A pořád pořizuji věci, které za pár let nebudou mít žádnou hodnotu. S tím jsem začínal i mé loňské shrnutí pro pochopení doporučuji přečíst první odstavec ZDE. S přibývajícím věkem (36) to na mě nějak dopadá. Takže jsem se rozhodnul k tomu, že vytvořím rodinný fond, který bude sloužit jako absolutní finanční pojistka pro případ výpadku příjmu a v budoucnu i pro investice do něčeho přetrvávajícího. Pozemky, nemovitosti, akcie … . Vždy z Haničkou nějaké rezervy máme, ať to nevypadá, že žijeme z výplaty do výplaty. Oba si spoříme na důchod, máme stavební spoření, peníze na účtu. Ale toto by mělo být něco rostoucího a něco na co se bude sahat opravdu jen vyjímečně a ne před každou větší dovolenou.  Rozhodl jsem se, že tam budu posílat 20% z toho co vyvedu na osobní účet z podnikatelského účtu. Z počátku to nechám ležet i když nerad na spořícím účtu a až tam bude nějaká větší částka, tak zvážím kde investovat.  S přibývajícími měsíci jsem za toto rozhodnutí moc rád.

To k mým hlavním myšlenkovým pohybům v roce 2016. Pojďme se podívat na jednotlivé kategorie.

Já a cestování

Mě i Haničku baví cestování, takže během roku vyrážíme na mnoho výletů. Ty blízké se nedají ani spočítat, jde o výlety do hor v okolí a to hlavně do Beskyd. Těch větších bylo v roce 2016 taky požehnaně. Na jaře jsme jeli na 6 dnů lyžovat do Val di Fassa, měli jsme skipass na celou Dolomity Superski, takže jsme si projeli Sellarondu, Val Gardenu, Alta Badii, Marmoladu. Všem lidem co milují červené sjezdovky doporučuji sjezd z Marmolady, je to opravdu skvostná sjezdovka.

sjezdovka z Marmolady

sjezdovka z Marmolady

 

pohled z Marmolady

pohled z Marmolady

Další z větších výletů byl pětidenní výlet na Kokořínsko. Kokořínsko jsem navštívil jako dítě a chtěl jsem si jej znovu projít. Bylo jaro a my jsme si našli ubytování v penzionu Ráj. Po víkendu jsme v něm byli sami. Moc nám nevyšlo počasí, tak jsme celkem cestovali byli jsme v pražské ZOO, nebo například v Babyloně v Liberci a na Ještědu. Ten vysílač v lounge stylu jsem si náramně užival. Lounge miluji.

Kokořín

Kokořín

Během jara jsme s Haničkou i letěli balónem. Já jsem vždy chtěl balónem letět, tak nám to Hanička koupila k výročí svatby. Bylo to super.

let balónem

let balónem

V létě jsem  poprvé v životě letěl letadlem, poprvé jel na 14 denní dovolenou a poprvé byl v Africe. Využili jsme nízkých cen u dovolených v místech kde se staly teroristické činy a vyrazili do Tuniska. Kromě krásného moře jsme jeli i na dvou denní výlet do Sahary a na jednodenní výlet do hlavního města, takže jsme viděli kus Tuniska. Bídu, exotičnost. Nízké ceny pobytů jsou super normálně by ten pobyt stál asi mnohem víc. Tak jsme si užívali all inclusive v krásném Marhaba Resortu 4* hotelu. Největší zážitek máme s Haničkou z cesty do Sahary. Hlavně na noc v Douz o kterém se tvrdí, že je to brána do sahary. Milióny hvězd na obloze, dozrávající datle, klid to bylo něco nepopsatelně krásného.

Tunisko

Tunisko

horská oáza

horská oáza

Na podzim jsme byli na 3 dny v Bílých Karpatech, zde by jsem vyzdvihl hotel Háj. Krásný desingový hotel se super atmosférou a kuchyní. A jak Hanička nedávno podotkla na jaře jsme byli v Ráji (pension) a nedávno v Háji. Bílé Karpaty nás trošku zklamaly, hodně zemědělsky využívané kopce nejsou tak malebné, jak jiné české hory. Ale i tam bylo krásně.

Bílé Karpaty

Bílé Karpaty

A poslední z výletů v roce 2016 byla návštěva okraje Vysočiny. Podzimní Vysočina byla balzámem na duši. Hrad Pernštejn, Zubštejn atd… zkrátka plno nádherných míst, červenající se lesy. Opět skvělé ubytování a strava v  pensionu Zubr, všem doporučuji.

Vysočina

Vysočina

Musím spokojeně konstatovat, že západ co se týče ubytování a služeb rychle doháníme a myslím, že nebude trvat dlouho a my je i předeženeme. Tolik lidí na horách co jsem viděl letos jsem ještě neviděl. Jde vidět, že si lidé opět našli cestu do hor a to je dobře. V čem si myslím že máme rezervy jsou ski areály. V tom nám hodně ujíždí vlak i s našimi sousedy na východě a na severu.

Já a podnikání

V roce 2016 se mi v podnikání, které provozuji jako vedlejší činnost k zaměstnání dařilo. Oproti předchozímu roku mi na účet přiteklo 40% víc peněz.

příjmy 2016

příjmy 2016

Není to žádný raketový růst, ale kdyby jsem podobný růst zopakoval i v letošním roce, tak se zlobit nebudu. Většina příjmu byla z affiliatu. Provozuji několik affil webů, na kterých mám i PPC reklamu, ale ta dlouhodobě upadá. PPC které v minulosti dělala třeba i polovinu příjmů se stále víc a víc propadá. Levnější prokliky, adblocky, míň kliků tento příjem sráží. To že jsem v minusti vsadil na tvorbu affiliate webů nelituji. Dávají mi časovou “svobodu”. Možná že nedosahuji takových příjmů jak by jsem mohl mít s eshopem, nebo nějakou ultra mega aplikací , či při práci pro někoho. Ale weby rostou, pokud se webům věnuji, tak návštěvnost roste. Tzn. mám něco “hmatatelného” i když ve chvíle kdy na pár hodin nešel google, nebo nejel affil program u eshopu, na který nejvíc odkazuji nerad vzpomínám. To si člověk říká, tak super nezranitelné to zase nemáš. Ale zatím nemám v plánu nějak extra točit kormidlem a učit se x hodin úplně novým věcem. Tím nechci tvrdit, že by jsem se neučil novým věcem. Ty se učím pořád, jen ne úplně jinému oboru. Raději těch x hodin zainvestuji do dalšího obsahu, který jsem si i v roce 2016 vytvářel většinou sám. Zkrátka jsem rád, že svou pozornost netříštím, protože s tím mám celoživotní problém. Vždy jsem dělal x věcí najednou. Stačí že mám x webů, na kterých práce nikde nebude končit.

Kdysi jsem o sobě prohlásil, že jsem takový pekař, mohu dělat nějaké sexy věci, asi by jsem věděl i jak na ně a vydělal na nich mnohem víc, ale i pekařů je třeba.  Já u svých webů využívá různých synergií. Například SEO si skoro celé řeším v rámci mých webů. Na jedno téma, které si nastuduji udělám x článků na různé mé weby atd… . Vím že můj nedostatek je v tom, že věci nedeleguji dál, ale jak jsem zmínil v předchozí větě, díky synergiím je mi to zatím líto, ale tento rok se s tím pokusím něco udělat.

Jak si vedly mé dva hlavní weby?

Dárky pro muže

Občas zde zmíním můj “autorativní web” www.netradicnidarkypromuze.cz , na tomto webu je mnoho věcí  hodně špatně, ale díky tomu, že na web pravidelně přidávám obsah. Hodně řeším prolinkování, tak návštěvnost a konverznost utěšeně roste a web mi začíná dělá stále větší radost. Dnes by jsem x věcí udělal jinak od názvu domény, po kategorie atd… , ale už se stalo. U takového webu je super zkoušet vylovovat témata, které jsou či budou aktuální. Blíží se vánoce, tak si jej připravím na vánoce atd… . Někdy mě udivuje, jak se snadno dostanu v nějakém long tailu nahoru. Říkám si co dělají ty eshopy, které mají velké rozpočty na SEO, když já solohráč jsem schopný se dostat na takové pozice.

návštěvnost v letech

návštěvnost v letech

Domluva.cz – recenze parfémů

O Domluvě jsem psal nedávno tady na blog . Tomu webu jsem loni věnoval nejvíc svého času, přitom výsledky jsou zatím stále hodně tristní. Ale po zkušenostech s jinými weby,  ve svém usílí nepolevuji. Konverze před vánoci mi ukázaly, že musím vydržet. Pořád jde o směšné peníze, ale každý web potřebuje historii. Letos mám v plánu do recenzí zahrnout i ženské parfémy. Ty se prodávají mnohem víc, tak snad se to ve výsledcích projeví. S tímto webem mám velké plány do budoucna. Mám v plánu jej v trošku pozměněné podobě přenést do anglické podoby. Ale to není plán pro letošní rok, ale spíš na přes rok. Prvně musím přesvědčit Haničku, že ty hodiny a hodiny strávené nad psaním recenzí mají význam. Mám takový sen, že se o anglickou verzi bude starat ona jak bude na mateřské. Ale prvně ji musím ukázat výsledky na české verzi. Takže letos pokračuji v psaní recenzí. Vůně se staly mým koníčkem, takže píši o něčem co mě baví. Jen zatím nevydělává.

www.domluva.cz

Domluva

Domluva meziroční růst

Kromě těchto webů mám ještě několik jiných webů, některé mi vydělávají víc než například Domluva, ale na těchto dvou jsem v roce 2016 dělal nejvíc. Některé weby cílí na malé niky, takže je nijak x let neupravuji. V roce 2016 jsem trošku oprášil travel weby, kterým se chci letos taky trošku věnovat. V roce 2016 jsem vlastnil 16 domén, do sbírky mi přibyly 2 domény. Letos mám v plánu přikoupit ještě jednu a tím by jsem rád skončil. Ale znáte, ještě jednu poslední a nakonec :). Kromě hostingu a domén, daní a pojištění nemám kromě svého času žádné náklady na podnikání a za to jsem moc rád.

Letos jsem na stránky přidal 394 NS textů což je nový rekord

ns2016

Jak už jsem zmínil tak linkbuilding se snažím dělat skrz své stránky. Aby jsem měl linky i od jinud, tak jsem si rozjel na free blogovacích systémech nějaké blogy. Kde píši články, když mám čas. Klidně o něčem co se mi ten den událo. A sem tam si odsud udělám link na mé stránky.

Affiliate Fantasyobchod.cz

Již rok a půl propaguji a řídím afilliate u Fantasyobchod.cz . Během roku jsem zkoušel různé formy propagace, některé byly úspěšnější, jiné míň. I tak počet affiláků v systému a provize, které affiliate partneři obdrží utěšeně rostou. Za celý rok 2016 si affiláci u Fantasyobchodu přišli na 59855,- Kč . Vím není to žádné zázračné číslo, ale rosteme. Jen v listopadu si vydělali affiláci oproti loňskému roku o 40% víc.

Mé podnikatelské plány pro letošní rok

Kromě pár menších webů mám letos v plánu rozjet ještě jeden budoucí autorativní web na téma dárky. Po dárcích pro muže, půjde o web který se bude věnovat dárkům pro ženy a zkusím jej udělat mnohem líp, než ten který se věnuje dárkům pro muže. Dále budu rozšířovat mé stávajicí weby s hlavním důrazem na ty dva, které jsem popsal výše.

Dál zkusím pohnout s affilem u Fantasyobchodu. Snažím se urvat čas programátorů v eshopu, aby mi něco do systému doprogramovali, ať mají affiláci systém trošku víc propracovaný.

Hlavní moto pro letošního roku vytrvat, dělat věci efektivněji, víc při tom přemýšlet a inovovat.

Já a sportování

Z počátku roku jsem běhal, běžkoval, lyžoval. Od poloviny roku jezdím na kole (1713 km) do práce, takže kromě turistiky a běžek jsem neběhal. Fyzicky se dle mého hýbu dostatečně. Přesto jsem letos opět přibral nějaké to kilo navíc, takže cíl pro tento rok je shodit a začít opět běhat dálkové běhy. Do jídelničku zařadím mrkev, která mi v minulosti pomohla s kily, tak snad to pomůže i teď. Přes to že se hýbu, tak nehubnu. Po fyzickém výkonu mě totiž vždy dožene žravá.

pohyb 2016

pohyb 2016

Mé předchozí roky

2015 , 2014 , 2013

Jak prožili rok 2016 jiní blogeři a podnikatelé?

https://twitter.com/eshopkonzultant/status/813761884210003969

https://twitter.com/michalhardyn/status/816175991152381952

8 komentářů

  1. Kamile, super report a skvělé shrnutí roku.

    Líbí se mi Tvoje polemika ohledně konzumu. Sám mám na tuto problematiku stejný názor, proto jsem se v loňském roce pokusil doplatit vše možné, zrefinancoval jsem hypotéku a díky tomu všemu srazil své fixní náklady o 10.000Kč měsíčně. I tak mám ještě stále značné rezervy a Tebou zmíněný krysí závod absolvuji téměř každý měsíc nanovo. I když doufám, že se snad konečně blýská na lepší časy :).

    Na závěr bych měl na Tebe drobnou radu či prosbu. Nebylo by prosím možné trošku zvětšit písmo na blogu a odstavce dělat trošku kratší? Někde Ti vznikají opravdu velké bloky textu a člověk se pak při čtení trošku ztrácí.

    Přeji prima rok 2017, ať se s Haničkou daří!

    1. Děkuji za přání, tobě ať se taky daří. K těm půjčkám, tak tomu jsem se do loňska vyhýbal jak čert kříži. Naštěstí hypotéku nemáme, ale asi na ni časem taky dojde, já se pořád utěšuji, že příjmy ze stránek porostou tak, že to bude brnkačka, ale zatím se toho obávám a řešit to nemusím. Celkem mě udivila ta částka o kolik jsi fixní náklady snížil. To je pěkné zlepšení.

      Úpravy na blogu provedu, já tu nainstaloval nějakou anglickou verzi WP, všude mám české, tak jsem to už neměnil ze studijního hlediska, ale písmo upravím. Dík za reakci.

  2. Ahoj Kamile,

    videl som, že si zdieľal môj report, ale nejako som si nevšimol, že si aj ty napísal ten svoj. Všimol som si ho až pri čítaní reportu od Peťa Chodelku.

    K veci: Veľmi sa mi páči tvoja otvorenosť 🙂

    Rodinný fond je určite skvelá vec. My s manželkou tiež máme niečo podobné a šetrí nám to dosť veľa stresov.

    Grafy vyzerajú dobré 🙂

    Tak nech sa darí!

    PS: Tvoj report som pridal ako odkaz do môjho článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.