Můj rok 2020


Přemýšlím jak pojat úvod, aby to nevyznělo jako můj další ufňukaný roční report že jsem nic nestihl. A čím víc nad ním přemýšlím, tak i když to nebyl co se týče některých metrik úspěšný rok, tak byl nejlepší a stihli jsme toho opravdu hodně. Záměrně píši stihli, protože těžko mohu psát o sobě v jednotném čísle, když mám rodinu a všechno dění vyplývá z chodu rodiny. Takže jdeme na to.

V roce 2020 jsme s Haničkou (již 8 let), kterou pořad miluji nade vše zvládli plno věcí. Hlavní věc byla výchova našich dvou malých dětí. Děti rostou jak z vody. Eliška má tři roky a Bořivoj rok a půl. Oba se posouvají kvapem kupředu. Eliška měla letos chodit do školky, ale díky covidu a toho že Hanička je doma s Boříkem byla doma.

V roce 2020 přibyl do naši domácnosti pátý člen rodiny a tím je hypotéka. Budem o ni pečovat třicet let i když plán je poslat ji do světa dřív. Tím se dostávám k nejdůležitějšímu bodu po dětech a manželce u nás v rodině. V létě jsme si pořídili starý dům. V říjnu jsme od něj dostali klíče a já se s taťkou a řemeslníky pustil do “bleskové” rekonstrukce. Takže mi začalo kolečko práce, dům a práce na něm a následné spěcháni domů, aby děti věděly že mají tatínka a Hanička si na chvíli odpočinula. Bylo to a je hektické. Ale první etapa rekonstrukce snad bude v lednu zdárně u konce a my se budeme stěhovat do Paskova. Na domě jsme předělali kompletně elektřinu, vnitřní omítky, srovnali podlahy, přívod vody, připravili kanalizaci pro novou koupelnu, z velké části udělali nové topení a vyměnili kotel, zrušili tuhá paliva… . Teď tam zedníci pokládají dlažbu. V lednu nás čeká malování a stěhování. Finančně to bylo náročné a ještě bude, ale pokud by jsme tyto věci neudělali před stěhováním, tak už nikdy.

Díky tomu zbytek reportu bude vypadat, že jsem toho za rok tolik nestihl. Ale vše bylo ovlivněno rekonstrukcí.

Cestování v roce 2020

S rodinou jsme podnikli mnoho malých výletů. V létě jsme vyrazili do Chorvatska k moři. Naposledy jsem tam byl před 22 lety. Cestu do Chorvatska a zpět jsme si zpestřili zastávkami v Maďarsku.

Já a podnikání (stránky)

Stránky v roce 2020 jely v udržovacím módu. Několik stránek jsem zrušil, protože rok co rok platit domény s myšlenkou, že na nich konečně rozjedu výdělečný web mě přestalo bavit. Takže osekané portfolio negativně zasaženo google upgrady v roce 2020 nějak fungovalo. Příjem byl nižší než v minulých letech, ale vzhledem k vynaloženému času to nebylo vůbec zlé. Skoro pasivní příjem. Cíl pro rok 2021 bude nakopnout tyto trosky a přilepšit z nich rodinnému rozpočtu. Peněz teď bude kvůli domu potřeba ještě mnohem víc, než v minulosti.

Můj hlavní příjem je ze zaměstnání. V zaměstnání nám na začátku roku 2020 finančně přidali, takže finančně byl rok 2020 nejůspěšnější v mém životě.

Affiliate na Fantasyobchod.cz

Na affilu u Fantasyobchodu se toho událo za rok poměrně dost. Konečně jsme upravili námi naprogramovaný systém. Affiláci teď mají základní statistiky. Affiláci v listopadu 2020 pokořili 500 000,- Kč hranici, kterou již od eshopu na provizích dostali a myslím si že další kulaté mety dosáhnou mnohem rychleji, protože zisky affiláků, ale i objemy prodejů v Fantasyobchodě utěšeně rostou. Viz graf výše měsíčních provizí od affiláků.

Většina roku byla horší než stejný měsíc předchozího roku, protože loni na podzim jsme zakázali kupónové weby, ale konec roku už byl ve znamení nových rekordů.

Já a sportování

V roce 2020 to byla to slabota. Během zákazu vycházení jsme s ženou začali pravidelně běhat. Jeden šel běhat a druhý hlídal děti. Jenže pak přišel nákup domu a zařizování věci kolem něho a z běhání sešlo. Endomondo, kde mám pohybové aktivity zaznamenány zrovna ruší svůj provoz a já ještě nemám data za x let přemigrované (půjdu na Stravu), takže tradiční graf letos nebude. Pevně doufám, že v novém roce budu plnohodnotně běhat. Za naši zahradou vede cyklostezka. Takže jen otevřu vrátka a budu moci uhánět podél šumivé dunivé Ostravice.

Má váha je rekordní, ale již rok je +- stejná, a pevně věřím že v příštím roce půjde dolů, budu se o to snažit.

Já a akcie

Začátkem roku jsme ještě netušili že budeme kupovat dům. Příležitostně jsme se po nemovitostech díval, ale termín kdy něco koupíme a zdali to bude pozemek, nebo starý dům jsme s Haničkou neměli stanovený. Měli jsme něco našetřeno, takže jsem odkládal nějaké peníze na akcie a čekal na pokles cen. Čekal jsem pokles ekonomického růstu a tím pádem i korekci na předraženém akciovém trhu. Že přijde covid nikdo nečekal. Myslím si, že covid celkem seriózně sleduji u renomovaných zdrojů, takže při poklesech cen u akcií jsem měl připravené peníze na nějaký pěkný nákup. V dipu jsme koupil akcie STAG za 21,5 dolarů (26.3.)(dnes stojí přes 30) jenže po pár dnech jsem si říkal USA vůbec nezachytily Covid a šíří se jim tam stejně jak u nás tak jsem je za pár dnů prodal za 22,5 dolarů a čekal ještě větší pokles. Jenže ten se již nekonal a protože STAG mezitím cenově poskočil, tak jsem si koupil TXRH za 45 dolarů. Tuto firmu jsme již několik měsíců sledoval. Na této akcii jsem ještě udělal v listopadu jeden trade. Akcie totiž v listopadu poskočili o mnoho procent během jednoho dne. Já ten den prodal TXRH za 83.27 abych ji zpětně nakoupil o týden později za 73 dolarů ve větším objemu. Teď už na této akcii nemám v plánu nic měnit. Vlastním ji a chci ji vlastnit dlouhodobě.

V červnu jsme slavil 40 narozeniny. A místo dárku jsem si chtěl koupit nějaký další akciový titul. Chtěl jsem nějakou opravdu růstovou firmu. Koupil jsem MWK o které píši zde. Firma tržbami rostla a roste, ale cena akcie zatím ne. To se ale v prosinci změnilo a několik dnů rostla o mnoho procent, nejspíš si buduje někdo pořádnou pozici. Kdyby jsem ji koupil v březnovém dipu, tak by mi u ní dnes svítil výnos přes 1000%, já jsem si ji pořizoval v červenci, tak mám aktuálně výnos cca 130% (článek píši několik dnů teď už mi tam svítí 156%).

Během roku jsem prodal hotelový REIT SOHO s obrovskou ztrátou 78.5% Měl jsem strach, že díky velkým dluhům zkrachuje. Zatím se drží a cenou jde pomalu nahoru, ale jsem rád že jsem to prodal. Růst na jiných titulech ztrátu dávno zacelil.

V březnu jsem přikoupil pár kusů STOCK u za krásnou cenu 48,- Kč. Takže dividendu na tomto defenzivním titulu budu mít příští rok přes 10 % (bude mimořádná dividenda)

Celkově mi u akcií svítí 28% výnos. Za letošní rok 39,5%. Dividendy za rok 2020 byly 816,-Kč což není moc, ale mé portfolio není stavěno na dividendových titulech. Větší část stojí na růstových titulech. Má strategie je těžit z růstu a vše překlopit na dividendové tituly odchodem do důchodu.

Aktuálně máme v portfoliu tyto tituly v závorce průměrná cena nákupu

AVAST (99), STOCK (57,9), KOFOLA (282), MWK (6,8), TXRH (45), V (212,2) (tu mají děti, rodiče jim dali peníze, které jim máme dát až budou dospělé, tak jsem je uložil do tohoto titulu)

Akcie chci držet jako jeden z finančních polštářů kdyby se něco nepěkného přihodilo. A pak coby jeden z důchodových pilířů, který po nás zdědí děti.
Doufám že je ubráním 🙂 Peněz bude potřeba ještě hodně. Tak třeba vypadá naše budoucí koupelna 🙂

Fotky z rekonstrukce



Kuchyň


Technická místnost

Moje předchozí reporty:

2019 , 2018 , 2017 2016 , 2015 , 2014 , 2013

Reporty jiných blogerů převážně affiláků, online podnikatelů

Seřazeno jak jsem je na internetu objevoval. U mnoha lidí je to jediný článek na blogu za rok. Ale nevím jak Vy, ale já se na roční bilancovaní dalších vždy hodně těším.

Jarda Pajskr

František Szabó

David Nogol

Michal Majgot

Lukáš Konečný

Mário Roženský

Zbyněk Buřival

Ondřej Martínek

Štefan Polgári

Vít Michálek

Josef Kroupa

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.